Robotschoonmakers herdacht

In de Electrolux Design Lab-wedstrijd komen dit jaar wat leuke nieuwe concepten voor schoonmaakrobots naar voren.

Namelijk de concepten voor Jell Balls en Mab

Jell Balls

Jell Balls is een nieuw schoonmaakapparaat dat al het stof opruimt door gebruik te maken van een gel.

Moderne robot stofzuigers, ookal kunnen ze veel, kunnen nog niet al het stof uit de hoekjes, kieren en naden van een huis schoonmaken. Deze nieuwe schoonmaker probeert deze zwakte op te lossen met innovatieve, interessante en toekomstgerichte technologie.

Wanneer het apparaat uit staat is de gel een eenheid. Maar in actie pakken de 8 nano-robots ieder een deel van de gel en worden en 8 rond vormen gevormd. Deze ballen rollen de kamer in en verzamelen al het stof dat ze tegen komen. De gel pakt alles op wat kleiner is dan de bal maar blijft niet plakken aan groteren objecten. Wanner de gel-ballen genoeg stof hebben verzameld worden de ballen weer verzameld in het dock. Het stof en vuil wordt hier verzameld en bewaard in het stof reservoir. Gebruikers hoeven alleen het reservoir te legen.

De voordelen van dit concept zijn. Allereerst bespaard het tijd omdat het schoonmaken acht keer zo intensief gebeurd. Ten tweede kan elke hoek van de kamer goed schoongemaakt worden omdat de ballen klein zijn en gemakkelijk van vorm kunnen veranderen. En als laatste, het kan gemakkelijk natte plekken als badkamer schoonmaken omdat de gel niet reageert met water.

Mab

Mab is een geatomatiseerd schoonmaaksysteem wa bestaat uit honderden micro-robots. Met dit zelf onderhoudende schoonmaak systeem kunnen gebruikers aan allerdaagse klusjes ontsnappen en een beetje van de magie van een utopie ervaren.

Mab bestaat uit 908 robots die de oppervlakte van een vloer schoonmaken met een druppel die vuildeeltjes op de vloer vastpakt. De robots geven het systeem ook energie met de zonnepanelen op hun vleugels.

Het tweede deel van de Mab is het dock waar de robots naartoe gaan. Dit centrale onderdeel heeft verschillende functies. Het genereert de mix van schoonmaakwater met hoge oppervlaktespanning en een frisse geur, bestuurt de robots, en ontvangt de druppels met vuildeeltjes en maakt deze schoon.

Het schoonmaak proces in 7 stappen:

1. Mixt het water zodat het een grotere oppervlaktespanning krijgt.
2. Dit wordt verdeeld onder de robots
3. De robots vliegen met de lading.
4. De robots maken schoon door het oppervlakte aan te raken met de druppels vloeistof.
5. De druppels vangen het vuil en worden teruggebracht naar het dock.
6. Het dock flitert het vuil uit de vloeistof.
7. Het dock recyclet het water.

Zie ook::

  1. Waar een robot stofzuiger niet van houd
  2. F.A.Q.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>