Mythes en feiten

U heeft misschien het een en ander gehoord over robot stofzuigers. Producenten, verkopers, websites en vrienden en famille komen allen hun eigen informatie en met hun eigen bias. Dit kan verwarrend werken wanner je informatie aan het winnen bent over een robot stofzuiger. Op deze pagina proberen wij een aantal populaire mythes over de robot stofzuiger te tackelen zodat u niet misleid wordt door foutieve informatie.

Een robot stofzuiger vervangt uw traditionele stofzuiger

De waarheid is dat dit jammergenoeg (nog) niet waar is. Ondanks dat de meeste modellen er uitstekend in slagen om uw vloer schoon te houden zult u eens in de zoveel tijd met een traditionele stofzuiger door de ruimte moeten. Dit is omdat een traditionele stofzuiger toch meer zuigkracht heeft dan een robot stofzuiger. Daarnaast zullen er altijd plekken zijn waar een robotstofzuiger niet bij kan. Hoe vaak u zelf nog schoon zult hoeven maken hangt af van de efficiëntie van uw stofzuigrobot.

Dit gezegd hebbende zorgt een stofzuigrobot er wel voor dat u significant minder hoeft te stofzuigen! Als stofzuigen niet uw hobby is dan is een robot dus nogsteeds een uitkomst. Een groot voordeel van een robot stofzuiger is dat deze uw huis of kantoor dagelijks kan schoonmaken. Wanneer u normaliter niet dagelijks stofzuigt zal een robotstofzuiger dus zorgen voor een schonere leefomgeving. Dit kan ook van pas komen als u bijvoorbeeld last heeft van allergieën.

Een stofzuigrobot vindt automatisch zijn oplaadstation om zichzelf op te laden

Ondanks dat dit waar is voor de meeste robots geldt dit niet voor elk model. Let hier dus op bij de aanschaf. De Meeste robots komen wel met een zelf oplaad functie. Wanneer de batterij leeg raakt gaat de robot terug naar zijn oplaadstation. Echter kunnen de robots soms moeite hebben met het terugvinden van hun oplaadstation. Of de robot zij oplaadstation moeilijk kan vinden hangt af van de manier waarop de robot zich navigeert en van de vorm van uw leefomgeving. Als uw leefomgeving omvangrijk en een doolhof is kan een robot moeite hebben met het terugvinden van zijn dock.

In meer dan 85% van de gevallen vind de robot zijn oplaadstation gewoon terug. Tevens wordt dit probleem al snel minder door ontwikkelingen in de technologie.

Robotstofzuigers zijn erg stil

Deels waar. Vergeleken met traditionele stofzuigers is zijn robotstofzuigers redelijk stil. Toch zal de stofzuiger genoeg geluid maken (dit hoort nou eenmaal bij stofzuigen). Tevens stoot een robotstofzuiger ook wel eens tegen objecten aan. Al met al is een robotstofzuiger wel stiller dan een traditionele stofzuiger.

Tevens is het hierbij belangrijk om te bedenken dat uw robotstofzuiger veelal aan het werk zal zijn op tijden dat u niet thuis bent.

Ik hoef alleen op de knop te drukken 

Dit is niet 100% waar, het kan voorkomen dat uw robot vast komt te zitten en je hem een zetje zult moeten geven. Dit is echter erg afhankelijk van wat voor type robotstofzuiger u aanschaft. De minder geavanceerde modellen zijn een stuk ‘dommer’ dan de high end modellen. Verder heeft het te maken met hoeveel losse voorwerpen als kabels, sokken, speelgoed, ect. u op u grond laat liggen.

Wanneer u merkt dat uw robot vastloopt op een bepaald punt in uw interieur is dit gemakkelijk te verhelpen. blootliggende kabels kunt u wegwerken en een minimale verschuiving (geen verplaatsing) van meubels en de robot vind voortaan zijn weg.

Lees verder over de voordelen of over het kopen.