Robotschoonmakers herdacht

In de Electrolux Design Lab-wedstrijd komen dit jaar wat leuke nieuwe concepten voor schoonmaakrobots naar voren.

Namelijk de concepten voor Jell Balls en Mab

Jell Balls

Jell Balls is een nieuw schoonmaakapparaat dat al het stof opruimt door gebruik te maken van een gel.

Moderne robot stofzuigers, ookal kunnen ze veel, kunnen nog niet al het stof uit de hoekjes, kieren en naden van een huis schoonmaken. Deze nieuwe schoonmaker probeert deze zwakte op te lossen met innovatieve, interessante en toekomstgerichte technologie.

Wanneer het apparaat uit staat is de gel een eenheid. Maar in actie pakken de 8 nano-robots ieder een deel van de gel en worden en 8 rond vormen gevormd. Deze ballen rollen de kamer in en verzamelen al het stof dat ze tegen komen. De gel pakt alles op wat kleiner is dan de bal maar blijft niet plakken aan groteren objecten. Wanner de gel-ballen genoeg stof hebben verzameld worden de ballen weer verzameld in het dock. Het stof en vuil wordt hier verzameld en bewaard in het stof reservoir. Gebruikers hoeven alleen het reservoir te legen.

De voordelen van dit concept zijn. Allereerst bespaard het tijd omdat het schoonmaken acht keer zo intensief gebeurd. Ten tweede kan elke hoek van de kamer goed schoongemaakt worden omdat de ballen klein zijn en gemakkelijk van vorm kunnen veranderen. En als laatste, het kan gemakkelijk natte plekken als badkamer schoonmaken omdat de gel niet reageert met water.

Mab

Mab is een geatomatiseerd schoonmaaksysteem wa bestaat uit honderden micro-robots. Met dit zelf onderhoudende schoonmaak systeem kunnen gebruikers aan allerdaagse klusjes ontsnappen en een beetje van de magie van een utopie ervaren.

Mab bestaat uit 908 robots die de oppervlakte van een vloer schoonmaken met een druppel die vuildeeltjes op de vloer vastpakt. De robots geven het systeem ook energie met de zonnepanelen op hun vleugels.

Het tweede deel van de Mab is het dock waar de robots naartoe gaan. Dit centrale onderdeel heeft verschillende functies. Het genereert de mix van schoonmaakwater met hoge oppervlaktespanning en een frisse geur, bestuurt de robots, en ontvangt de druppels met vuildeeltjes en maakt deze schoon.

Het schoonmaak proces in 7 stappen:

1. Mixt het water zodat het een grotere oppervlaktespanning krijgt.
2. Dit wordt verdeeld onder de robots
3. De robots vliegen met de lading.
4. De robots maken schoon door het oppervlakte aan te raken met de druppels vloeistof.
5. De druppels vangen het vuil en worden teruggebracht naar het dock.
6. Het dock flitert het vuil uit de vloeistof.
7. Het dock recyclet het water.

Robotstofzuigers en allergieën

Voor mensen met allergieën is het vaak belangrijk dat het huis goed schoongehouden wordt. Zo wordt de aanwezigheid van dierenharen, pollen of stofmijt in het huis minimaal gehouden.

Een robot stofzuiger kan hier aan bijdragen, het huis wordt schoner en omdat veel robot stofzuigers zijn voorzien van HEPA-filters wordt ook de lucht die de stofzuiger verplaatst vrij gemaakt van allergenen.

iRobot vergelijkingstabel

iRobot® Roomba® 521 534 531 555 581 770 780 625 790
Programmeerfunctie Nee Nee Nee Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Aantal virtuele muren 0 1 1 1 - 1 0 0 0
Aantal vuurtorens 0 0 0 0 3 0 2 2 3
Borstelreiniger 0 2 1 0 1 1 1 2 2
Borstelvervangset Nee Ja Nee Nee Ja Ja Ja Ja Ja
Extra filters 1 1 1 1 1 2 2 2 3
AeroVac opvangbak Nee Nee Nee Nee Nee Ja Ja Nee Ja
afstandsbediening Nee Nee Nee Nee Ja Ja Ja Ja Ja
HEPA-filters Nee Nee Nee Nee Nee Ja Ja Nee Ja
AeroVac 2 Nee Nee Nee Nee Nee Ja Ja Nee Ja
Lampje dat een volle bak aangeeft Nee Nee Nee Nee Nee Ja Ja Nee Ja
Persistent Pass-schoonmaakpatroon Nee Nee Nee Nee Nee Ja Ja Nee Ja
 

De kosten van een robotstofzuiger

Aan een stofzuigrobot zitten meer kosten verbonden dan alleen de aanschaf. U zult ook voor het onderhoud van de robot het een en ander betalen. Maar vrees niet, dit gaat slechts om kleine bedragen en komt niet vaak voor. Tevens zorgt goed onderhoud en of reparaties er voor dat uw robot jaren van trouwe dienst kan leveren.

De aanschaf

Volwaardige robotstofzuigers kunt u al kopen vanaf €200 en dit kan oplopen tot €1800. De meeste degelijke robotostofzuigers van de bekende merken zoals de iRobot Roomba en Neato Robotics bevinden zich echter in de prijsklasse van €200 tot €600.

Simpelere robot stofzuigers kunt u al kopen in de prijsklasse van €80 tot €200. In deze prijsklasse bevinden zich de budgetmodellen en hebben veelal een aantal nadelen ten opzichte van de volwaardige robots. Deze robotstofzuigers zijn veelal ‘dommer’, hebben minder zuigkracht/maken minder goed schoon, kunnen minder lang met een accu toe en laden langzamer op.
Onze mening is op dit moment dat u veel meer waar voor u geld krijgt in de iets hogere prijsklasse.    Een robotstofzuiger die zijn werk niet goed doet is naast de gadget factor eigenlijk waardeloos = weggegooid geld. Investeer dus in een goede stofzuigrobot die voldoet aan uw eisen. Dit betekend niet dat alles in deze prijsklasse slecht is, als u hier meer over wilt weten lees dan over robot stofzuiger kopen.

Tot slot is er nog een categorie voor de allergoedkoopste robotstofzuigers. Deze modellen kosten €20 tot €60. En zijn niet zozeer een robot maar meer een dweil/doek die willekeurig door de kamer heen beweegt. Deze modellen zijn met name gemakkelijk om grof en licht vuil van de vloer te verwijderen, bijvoorbeeld haren.

Accessoires

Er zijn ook nog optionele accessoires beschikbaar zoals afstandsbedieningen en extra virtuele muren.
Onderhoud

In de loop der jaren zult u uw robot moeten onderhouden zodat deze goed blijft schoonmaken en lang meer gaat. Onderhoud kan bestaan uit het vervangen van borstels, accu’s en filters. Borstelsets kosten ergens tussen de €20 en de €50, accu’s zijn vaak ongeveer €60 en nieuwe filters rond de €20. Maar wees gerust deze aankopen zullen niet vaak voor komen.

Mocht uw robot defect raken kunt u deze vaak ook zelf relatief gemakkelijk repareren. Reserveonderdelen zijn niet te duur, lees meer over reparaties.

Kortingen

Sommige fabrikanten verkopen gerenoveerde/refurbished robotstofzuigers. Voor meer informatie neemt u contact op met de fabrikant of een detailhandelaar.

Het is ook een optie om een tweedehands robotstofzuiger via marktplaats te kopen, even een nieuwe accu erin en een nieuw setje borstels en de robot functioneert weer als nieuw.

7 redenen om een robotstofzuiger aan te schaffen

  1. Je hoeft zelf niet meer te stofzuigen!
  2. Er kan gestofzuigd worden wanneer je niet thuis bent
  3. Werkt ideaal om haren van dieren dagelijks te verwijderen
  4. Je kunt de robot instellen om dagelijks te stofzuigen. Zo is je vloer altijd zeer schoon.
  5. Het werkt! Gooi je scepsis over boord, robotstofzuigers werken goed en besparen je een hoop werk!
  6. Het is een robot. Met deze coole robots imponeer je iedereen.
  7. Ze zijn betaalbaar. De prijzen voor een instapmodel zijn de laatste jaren flink gedaald.